Aan de Koningin Julianaweg Oost in Best heb ik voor Stam + De Koning Vastgoed in opdracht van Wooninc. een plan tot ontwikkeling gebracht dat een schakel vormde tussen ouderen woningen en jongeren. Het plan bestaat uit vier typen woningen: Appartementen, Eengezinswoningen, Atelierwoningen en Studio’s.

Oranjehof

Het project voorziet in huisvesting voor met name starters en senioren. Twee verschillende doelgroepen. Ieder met een eigen belevingswereld en woonwensen. In het plan is gezocht naar een raakvlak tussen beide maar biedt ruimte om eigen stijl te bepalen in woonsfeer.  Waar senioren met name voorkeur hebben voor een rustige woonomgeving, zoeken starters juist meer sociale levendigheid en willen af en toe rust opzoeken. Het plan is zo ingericht dat dit mogelijk is; een ideale mix die het gevoel van wonen aan een hof versterkt. Bijkomend voordeel is de sociale
veiligheid. Doordat beide doelgroepen vaak een andere dagindeling hebben, is er op alle tijden van de dag ‘controle’ aanwezig.

Oranjehof

De woningen ontworpen door Architecten aan de Maas zijn de bouwstenen rondom de centrale hofjes. Zij zijn op een zodanige manier aan elkaar geschakeld dat er een gevarieerde en gedifferentieerde woonomgeving ontstaat. In het plan is rekening gehouden met bestaande structuren in de wijk, zoals de grootte van de percelen, de hoogte en het profiel van de huizen. De heldere roodoranje kleur van de dakpan sluit aan op het straatbeeld van ‘Wilhelminadorp’. Het wit gekeimde metselwerk geeft de woonblokken een levendig en helder beeld. Het project bestaat uit twee woonblokken die ieder een gezamenlijke binnentuin in de vorm van een hofje hebben. De hoven hebben ieder aan weerszijden woonbebouwing.
Elke bewoner heeft voor zich een eigen buitenruimte die tegelijkertijd deel uitmaakt van het totaal. De hoven kunnen voor gemeenschappelijk gebruik naar wens worden ingericht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speelplek voor de kinderen.

Oranjehof